BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Homemade Brioche Doughnuts

Ingredients:

Prepare for Doughnut

  • 11gm Eagle Instant Dry Yeast
  • 30gm water
  • 500gm BWY Doughnut Mix
  • 3nos eggs
  • 1nos lemon zest
  • 1/4tsp BWY Lemon Flavour
  • 100gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 13gm Echte Boter Butter (cubed)

Prepare for Frying

  • 800gm FryMax 100% Coconut Oil

Prepare for Chocolate Custard Filling

  • 100gm BWY Instant Custard Mix
  • 1tbsp cocoa powder
  • 300gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 100gm Cottura Dark Compound Chocolate (melted)
  • 60gm Cottura Hazelnut Spread with Cocoa

Prepare for Custard Filling

  • 100gm BWY Instant Custard Mix
  • 300gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)

Prepare for Thai Spicy Sauce

  • 2tbsp Thai chilli sauce
  • 100gm mayonnaise
  • 250gm chicken floss (for topping)

Bahan:

Untuk Donat

  • 11gm Yis Kering Segera Eagle
  • 30gm air
  • 500gm Adunan Donat BWY
  • 3nos telur
  • 1biji lemon zest
  • 1/4sudu kecil Perisa Lemon BWY
  • 100gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh (sejuk)
  • 13gm Mentega Echte Boter (kiub)

Untuk Menggoreng

  • 800gm Minyak Kelapa FryMax

Untuk Inti Kastard Coklat

  • 100gm Adunan Kastard Segera BWY
  • 1sudu besar sebuk koko
  • 300gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh (sejuk)
  • 100gm Kompaun Coklat Gelap Cottura (dicairkan)
  • 60gm Lepa Kacang Hazel Cottura

Untuk Inti Kastard

  • 100gm Adunan Segera Kastard BWY
  • 300gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh (sejuk)

Untuk Sos Pedas Thai

  • 2sudu besar sos cili Thai
  • 100gm mayonis
  • 250gm serunding ayam (untuk hiasan)

材料:

准备甜甜圈

  • 11克 Eagle即溶酵母
  • 30克 水
  • 500克 BWY甜甜圈预拌粉
  • 3颗 鸡蛋
  • 1颗 柠檬皮碎
  • ¼茶匙 BWY柠檬香精
  • 100克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
  • 13克 Echte Boter牛油(切块)

准备油炸

  • 800克 FryMax 纯椰油

准备巧克力卡仕达酱

  • 100克 BWY卡仕达预拌粉
  • 1汤匙 可可粉
  • 300克 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 100克 Cottura黑巧克力块(融化)
  • 60克 Cottura 榛子

准备卡仕达酱

  • 100克 BWY卡仕达预拌粉
  • 300克 Meadow Fresh全脂牛奶

准备泰式辣椒酱

  • 2汤匙 泰式辣椒酱
  • 100克 美乃滋
  • 250克 鸡肉丝(装饰用)

Method:

  1. Stir well yeast and water, put aside for 5 minutes. In the mixing bowl, add in doughnut mix, eggs, lemon zest and lemon flavour, stir lightly using a mixing hook. Then, transfer to a mixer, knead at slow speed, add in milk. 
  2. Switch to medium speed, add in yeast. Knead until a dough is formed (approximately 2 to 3 minutes). Add in butter, continue to knead until an elastic dough is formed. Remove from the mixing bowl and let it rest for 1 hour. 
  3. Divide the dough into 50gm each, roll it into a ball shape. Cover the dough with a clean cloth and let it rest for 30-40 minutes at room temperature. 
  4. Prepare chocolate custard filling, combine instant custard and cocoa powder, mix well. Add in cold milk and continue to stir until it formed a custard cream texture. In the melted chocolate bowl, pour the Cottura Spread, mix well. Pour the mixture into the custard mixture, blend well. Transfer the filling into a piping bag. 
  5. Prepare custard filling, combine instant custard and milk, mix well. Put aside and let it firm. Transfer the filling into a piping bag. 
  6. Prepare Thai spice sauce, combine mayonnaise and Thai chili sauce, blend it well. Put aside. 
  7. In a frying pan, preheat the coconut oil to 180°C, gently fry the dough until it turns into a golden brown colour on both sides. Remove and place the doughnut on a wire rack, let it cool. 
  8. Poke a hole on the side of the doughnut, pipe in chocolate custard or custard filling. 
  9. Optional, spread the Thai spicy sauce on top of the doughnut then sprinkle with chicken floss.

Cara Membuat:

  1. Kacau yis dan air, ketepikan selama 5 minit. Dalam mangkuk pengadun, campurkan adunan donat, telur, lemon zest dan perisa lemon, kacau ringan menggunakan pemukul ‘hook’. Kemudian, uli dengan kelajuan perlahan, masukkan susu. 
  2. Tukar ke kelajuan sederhana, masukkan yis. Kacau hingga doh terbentuk (lebih kurang 2 ke 3 minit). Masukkan mentega, uli sehingga adunan elastik. Keluarkan dari mangkuk pengadun dan biarkan selama 1 jam. 
  3. Bahagi doh kepada 50gm setiap satu, bentukkan menjadi bentuk bola. Tutup doh dengan kain bersih dan rehatkan doh selama 30-40 minit pada suhu bilik. 
  4. Untuk inti kastard coklat, campurkan kastard segera dan serbuk koko, gaul rata. Masukkan susu sejuk dan terus mengacau hingga terbentuk tekstur krim kastard. Dalam mangkuk coklat cair, masukkan lepa kacang hazel, gaul rata. Tuangkan bancuhan ke dalam campuran kastard, gaul rata. Masukkan inti coklat ke dalam beg paip. 
  5. Untuk inti kastard, campurkan kastard segera dan susu, gaul rata, ketepikan dan biarkan menjadi krim yang pekat. Masukkan ke dalam beg paip. 
  6. Untuk membuat sos pedas Thai, satukan mayonis dan sos cili Thai, gaul rata. Ketepikan. 
  7. Panaskan minyak kelapa pada suhu 180°C di dalam kuali, goreng doh sehingga kedua-dua bahagian menjadi warna keemasan. Keluarkan dan letakkan ia di atas rak, biarkan sejuk. 
  8. Cucuk lubang pada sisi donat, paipkan inti coklat atau inti kastard di dalamnya. 
  9. Sebagai pilihan, sapukan sos pedas Thai di atas donat dan taburkan serunding ayam di atas donat.

做法:

  1. 把酵母和水搅拌均匀,静置5分钟。 在搅拌盆里,加入甜甜圈预拌粉,鸡蛋,柠檬皮碎,柠檬香精,混合均匀。然后,用和面勾以低速搅拌,加入牛奶。 
  2. 转去中速,加入酵母。搅拌至成团(大约203分钟)。加入牛油,搅拌面团可揉出手套膜。发酵1小时。 
  3. 把面团分成每份50克,揉成小圆团。再把面团以室温发酵30-40分钟。 
  4. 准备巧克力卡仕达酱, 把卡仕达预拌粉和可可粉搅拌均匀。加入冷牛奶,然后继续搅拌至粘稠。把Cottura酱加入融化巧克力,搅拌均匀。 把融化巧克力倒入卡仕达酱里,搅拌均匀。倒入裱花袋内。 
  5. 准备卡仕达酱,把卡仕达预拌粉喝牛奶搅拌均匀, 放置一旁直到变成粘稠,装入裱花袋内。 
  6. 准备泰式辣椒酱,把美乃滋和泰式辣椒酱搅拌均匀,放置一旁。 
  7. 在不沾锅里,预热椰油至180°C,把面团放入油锅中油炸至两面金黄。起锅,排放在架子上,放置冷却。 
  8. 在甜甜圈旁边戳一个小孔,挤入巧克力或卡仕达酱。 
  9. 作为选项,也可以在甜甜圈表面刷上一层泰式辣椒酱,然后撒上鸡丝。