BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Crunchy Chocolate Bar

Ingredients:

  • 250gm Gullon Digestive Biscuits (crushed)
  • 57gm Ausicows Butter (unsalted, melted)
  • 120gm Cookies Penotti Speculoos Crunchy Spread
  • 200gm Cottura Compound Chocolate Coins
  • 1tsp Frymax 100% Pure Coconut Oil

Bahan:

  • 250gm Biskut Gullon Digestive (dihancurkan)
  • 57gm Mentega Ausicows (tanpa garam, dicairkan)
  • 120gm Cookies Penotti Speculoos Crunchy Spread
  • 200gm Kompaun Coklat Coins Cottura
  • 1sudu kecil Minyak Kelapa Frymax

材料:

  • 250克 Gullon消化饼干(敲碎)
  • 57克 Ausicows牛油(无盐,融化)
  • 120克 Penotti焦糖饼干酱
  • 200克 Cottura纽扣巧克力
  • 1茶匙 Frymax纯椰子油

Method:

  1. Line an 8 x 13-inch cake pan with parchment paper, leaving some overhang all around to help with removal of the chocolate bar from the pan.
  2. Mix well crushed biscuits with melted butter. Pour into a pan and press down firmly.
  3. Bake in a preheated oven at 180˚C for 15 minutes, put aside to cool.
  4. Once the base is cool, spread evenly with Cookies Penotti Speculoos Crunchy Spread, smooth it.
  5. Cover with cling wrap and refrigerate for an hour.
  6. Using double boiling method, melt the chocolate coins and oil together.
  7. Pour the melted chocolate over the cookie spread and refrigerate for a few hours until completely set.
  8. Cut into squares before serving.

Cara Membuat:

  1. Lapiskan kertas minyak di dalam loyang kek 8 x 13 inci, tinggalkan sedikit ‘overhang’ di sekelilingnya untuk membantu mengeluarkan coklat bar dari loyang.
  2. Gaul sebati biskut hancur dan mentega cair. Tuangkan ke dalam loyang dan tekan padat.
  3. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180˚C selama 15 minit, ketepikan.
  4. Sapukan Cookies Penotti Speculoos Crunchy Spread di atas biskut yang telah sejuk, ratakan.
  5. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan selama satu jam.
  6. Menggunakan kaedah double boiling, cairkan coklat coins dan minyak, gaul sebati.
  7. Tuangkan coklat cair di atas biskut dan sejukkan selama beberapa jam sehingga coklat menjadi keras.
  8. Potong kepada segi empat sebelum dihidangkan.

做法:

  1. 在8X13寸的烤盘上铺上一层烘焙纸,烤盘周围预留一些位置,有助于等下脱模。
  2. 把消化饼干和融化牛油搅拌均匀,倒入烤盘压紧实。
  3. 放入预热烤箱以180°度烘烤15分钟,然后放凉。
  4. 饼干凉透后,在表面涂抹一层焦糖饼干酱。
  5. 用保鲜膜包起来,放入冰箱冷藏1小时。
  6. 在锅里,隔水融化巧克力和椰子油。
  7. 把巧克力倒入冷藏好的饼干上,放入冰箱冷藏至巧克力凝固。
  8. 切成小块即可食用。