Cream Cheese Stuffed Chocolate Cookies
Ingredients:
Prepare for Cream Cheese Filling (Group A):
- 170gm Cottura Cream Cheese
- 35gm castor sugar
- 3/4tsp BWY Vanilla Essence
Prepare for Cookies Dough (Group B):
- 200gm BWY Biscuit Flour
- 45gm BWY Cocoa Powder
- 1/2tsp BWY Baking Soda
- 1/4tsp salt
- 115gm Ausicows Butter (unsalted, room temperature)
- 75gm castor sugar
- 75gm brown sugar
- 1nos egg
- 1nos egg yolk
- 1/2tsp BWY Vanilla Essence
Bahan:
Untuk Inti Keju Krim (Bahan A):
- 170gm Keju Krim Cottura
- 35gm gula kastor
- ¾ sudu kecil Esen Vanila BWY
Untuk Doh Kukis (Bahan B):
- 200gm Tepung Biskut BWY
- 45gm Serbuk Koko BWY
- 1/2sudu kecil Serbuk Penaik BWY
- 1/4sudu kecil garam
- 115gm Mentega Ausicows (tanpa garam, suhu bilik)
- 75gm gula kastor
- 75gm gula perang
- 1biji telur
- 1biji kuning telur
- ½sudu kecil Esen Vanila BWY
材料:
芝士陷(材料A):
- 170克 Cottura 奶油奶酪
- 35克 细砂糖
- 3/4茶匙 BWY 香草精
饼干面团(材料B):
- 200克 BWY饼干粉
- 45克 可可粉
- 1/2茶匙 苏打粉
- 1/4茶匙 盐
- 115克 Ausicows 无盐牛油 (室温)
- 75克 细砂糖
- 75克 红糖
- 1颗 鸡蛋
- 1颗 蛋黄
- 1/2茶匙 BWY 香草精
Method:
- For cream cheese filling, in a bowl, add in Group A ingredients, use electric mixer beat until creamy and smooth, cover with cling film and keep in the fridge for at least 1 hour.
- In a mixing bowl, mix together flour, cocoa powder, baking soda and salt, put aside.
- In another bowl, use electric mixer to whisk butter and sugar using high speed until light and fluffy.
- Add in egg, egg yolk and vanilla essence, mix well. Lastly, add in flour mixture in 3 additions and mix until well combined.
- Divide cookies dough and roll it into ball shape, then flatten it, place a teaspoon of cream cheese mixture in the center of cookies, wrap it and shaped it into cookies ball.
- Place the cookies balls on baking tray lined with parchment paper, space the cookies balls apart (about 2 inches). Use a measuring cup gently press down the cookies ball to slightly flatten it.
- Bake at preheated oven at 190°C for 9 – 11 minutes.
Cara Membuat:
- Untuk inti keju krim, dalam satu mangkuk, campurkan semua Bahan A dan gunakan mixer; gaul sehingga adunan lembut dan gebu kemudian balut dengan “cling film/wrap plastik” dan simpan didalam peti sejuk selama 1 jam.
- Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik dan garam, ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, guna mixer pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur, telur kuning dan esen vanilla, gaul sehingga sebati. Akhirnya, masukkan campuran tepung tadi (sikit demi sedikit) dan gaulkan hingga sebati.
- Bahagikan doh kukis kepada bebola kecil, ratakan dan sudukan inti keju krim di tengah, balut dan bulatkan.
- Susun kukis di atas dulang pembakar (tinggalkan jarak 2 inci) yang telah dialas dengan kertas minyak. Kemudian, gunakan cawan penyukat; tekan dan ratakan kukis supaya kukis menjadi leper.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190°C; selama 9 – 11 minit.
做法:
- 芝士陷做法, 在一个碗里,加入全部材料A, 用搅拌器搅拌至顺滑,盖上保鲜膜然后放入冰箱冷藏至少一个小时。
- 在一个大碗里,倒入面粉,可可粉,苏打粉和盐,搅拌均匀放置一旁。
- 在另一个大碗里,用搅拌器以高速打发牛油和糖。
- 加入鸡蛋,蛋黄和香草精搅拌均匀。最后,把刚刚搅拌好的粉类分3次加入,然后搅拌均匀。
- 把面团分成小团然后搓圆,然后压扁,在面团中间放入一小匙的芝士陷,然后包起来搓圆。
- 把曲奇摆放在在铺好一层烘焙纸的烤盘上,每颗曲奇预留2寸的位置,然后用杯子轻轻按压曲奇,使其看起来是扁圆形即可。
- 把曲奇放入预热烤箱中,以190°C烘烤约9-11分钟。