Chocolate Almond Cookies
Ingredients:
120gm butter (room temperature)
80gm castor sugar
1tbsp milk
1nos egg
230gm BWY Biscuit Flour
40gm cocoa powder (sifted)
150gm almond slices
Bahan:
120gm mentega (suhu bilik)
80gm gula kastor
1sudu besar susu
1biji telur
230gm Tepung Biskut BWY (diayak)
40gm serbuk koko (diayakkan)
150gm badam keping
材料:
120克 牛油(室温)
80克 白砂糖
1大匙 牛奶
1颗 鸡蛋
230克 BWY饼干粉 (过筛)
40克 可可粉(过筛)
150克 杏仁片
Method:
In a big bowl, cream butter until fluffy, add in sugar and mix well.
Add in milk and egg, mix well.
Then add sifted flour & cocoa powder, use spatula mix until well combined.
Add in almond slices, mix together until become a dough.
Wrap the dough with cling film, shape it to a quare shape log. (approximately 4cm width)
Keep the dough inside fridge and freeze it for 2-3 hours.
Take out the cookies dough, slice it into 0.5cm thick pieces.
Arrange the cookies on baking tray lined with parchment paper.
Bake at preheated oven at 160°C for 16-18 minutes, or until golden brown.
Cara Membuat:
Dalam mangkuk besar, pukul mentega sehingga lembut, kemudian masukkan gula pukul sehingga kembang dan sebati.
Masukkan susu dan telur, kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung biskut & serbuk koko, guna spatula gaulkan sebati.
Akhirnya, masukkan badam keping, uli sehingga menjadi doh kukis.
Balut doh itu dengan cling film, bentukkan empat segi memanjang. (agak 4cm lebar)
Simpan dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
Keluarkan dan potong mengikut ketebalan 0.5cm.
Susun di atas loyang yand dilapis dengan kertas minyak.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaksan pada suhu 160°C selama 16-18 minit.
做法:
在一个大碗里,用打蛋器將牛油打发成乳霜状,加入砂糖搅拌均勻。
依序加入牛奶和雞蛋,搅拌均勻。
分兩次加入过筛均勻的粉類,用刮刀拌匀。
最後加入杏仁片,混合均勻成面团,不要過度搓揉。
将混合好的面团用保鮮膜包好,慢慢将面团整成方形的条状(约4厘米)。
将面团放入冰箱冷冻2~3小時。
取出冷冻好的面团,用利刀切成0.5厘米的薄片。
将饼干整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
放入预热烤箱,以160°C度烘烤16-18分钟,或烤至金黄色即可。