Chocolate Almond Cookies
Ingredients:
- 120gm butter (room temperature)
- 80gm castor sugar
- 1tbsp milk
- 1nos egg
- 230gm BWY Biscuit Flour
- 40gm cocoa powder (sifted)
- 150gm almond slices
Bahan:
- 120gm mentega (suhu bilik)
- 80gm gula kastor
- 1sudu besar susu
- 1biji telur
- 230gm Tepung Biskut BWY (diayak)
- 40gm serbuk koko (diayakkan)
- 150gm badam keping
材料:
- 120克 牛油(室温)
- 80克 白砂糖
- 1大匙 牛奶
- 1颗 鸡蛋
- 230克 BWY饼干粉 (过筛)
- 40克 可可粉(过筛)
- 150克 杏仁片
Method:
- In a big bowl, cream butter until fluffy, add in sugar and mix well.
- Add in milk and egg, mix well.
- Then add sifted flour & cocoa powder, use spatula mix until well combined.
- Add in almond slices, mix together until become a dough.
- Wrap the dough with cling film, shape it to a quare shape log. (approximately 4cm width)
- Keep the dough inside fridge and freeze it for 2-3 hours.
- Take out the cookies dough, slice it into 0.5cm thick pieces.
- Arrange the cookies on baking tray lined with parchment paper.
- Bake at preheated oven at 160°C for 16-18 minutes, or until golden brown.
Cara Membuat:
- Dalam mangkuk besar, pukul mentega sehingga lembut, kemudian masukkan gula pukul sehingga kembang dan sebati.
- Masukkan susu dan telur, kacau sehingga sebati.
- Masukkan tepung biskut & serbuk koko, guna spatula gaulkan sebati.
- Akhirnya, masukkan badam keping, uli sehingga menjadi doh kukis.
- Balut doh itu dengan cling film, bentukkan empat segi memanjang. (agak 4cm lebar)
- Simpan dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
- Keluarkan dan potong mengikut ketebalan 0.5cm.
- Susun di atas loyang yand dilapis dengan kertas minyak.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaksan pada suhu 160°C selama 16-18 minit.
做法:
- 在一个大碗里,用打蛋器將牛油打发成乳霜状,加入砂糖搅拌均勻。
- 依序加入牛奶和雞蛋,搅拌均勻。
- 分兩次加入过筛均勻的粉類,用刮刀拌匀。
- 最後加入杏仁片,混合均勻成面团,不要過度搓揉。
- 将混合好的面团用保鮮膜包好,慢慢将面团整成方形的条状(约4厘米)。
- 将面团放入冰箱冷冻2~3小時。
- 取出冷冻好的面团,用利刀切成0.5厘米的薄片。
- 将饼干整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
- 放入预热烤箱,以160°C度烘烤16-18分钟,或烤至金黄色即可。