BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Burnt Cheesecake

Ingredients:

  • 1 block Cottura Cream Cheese
  • 115gm whipping cream
  • 70gm castor sugar
  • 1 nos egg yolk
  • 2 nos egg
  • 1 tbsp cake flour
  • ½ tsp vanilla essence

Bahan:

  • 1 blok Keju Krim Cottura
  • 115gm whipping cream
  • 70gm gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar tepung kek
  • ½ sudu kecil esen vanila

材料:

  • 1块 Cottura 奶油芝士
  • 115克 鲜奶油
  • 70克 细砂糖
  • 1颗 鸡蛋黄
  • 2颗 鸡蛋
  • 1大匙 蛋糕粉
  • 1/2小匙 香草精

Method:

  1. Line 6” round-shaped cake pan with 2 layers of parchment papers, leave about 2 inches above the tin. In a bowl, combine cream cheese and sugar until creamy.
  2. Add in other ingredients except cake flour. Mix until well-combined.
  3. Lastly, add in the cake flour and continue to stir until everything is well-mixed.
  4. Pour the batter into the cake pan and bake at pre-heated oven at 200°C for 50 minutes or till the crust turned brown.
  5. Let the cake cool at room temperature, it will deflate about 1 inch.
  6. Keep the cake chilled overnight, decorate it (optional) before serving.

Cara Membuat:

  1. Alas loyang kek 6” bentuk bulat dengan 2 lapisan kertas parchment, tinggalkan 2 inci kertas di atas. Dalam mangkuk, gabungkan keju krim dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali tepung kek. Gaul sehingga sebati.
  3. Akhir, masukkan tepung kek dan sambung gaul sehingga semuanya campur sebati.
  4. Masukkan adunan ke loyang kek dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 200°C selama 50 minutes atau sehingga permukaannya berwarna kekuningan.
  5. Biarkan kek sejuk pada suhu bilik, ia akan tenggelam kira-kira 1 inci.
  6. Simpan kek dalam peti sejuk semalam, hiaskan (mengikut pilihan anda) sebelum dihidangkan.

做法:

  1. 在一个6“圆形的烤模铺上两层烘焙纸,预留多两寸的烘焙纸在烤模上。
  2. 在碗里,把奶油芝士以及细砂糖用搅拌机打至细滑。
  3. 加入鲜奶油,鸡蛋黄,鸡蛋和香草精搅拌均匀。
  4. 最后,加入蛋糕粉继续搅拌至完全混合。
  5. 把面糊倒入垫了烘焙纸的烤模,放入预热好的烤箱,以200°C烘烤50分钟或烤至蛋糕表面呈微焦的褐色。让蛋糕完全凉透,这时蛋糕会缩小大约一寸。
  6. 放入冰箱冷藏一晚上,装饰自己喜爱的水果,即可切片食用。