BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Cheese Tart

Ingredients:

  • 3 packets BWY tart shells (small)
  • 2 blocks Cottura cream cheese
  • 300gm UHT dairy whipped cream
  • 250gm blueberry filling
  • 120gm castor sugar
  • 13gm gelatin powder
  • 4 tbsp water
  • ½ nos lemon juice
  • ¼ tsp vanilla essence

Bahan:

  • 3 paket BWY tart shell (kecil)
  • 2 ketul krim keju Cottura
  • 300gm UHT dairy whipped cream
  • 250gm Inti Blueberi
  • 120gm gula kastor
  • 13gm serbuk gelatin
  • 4sudubesar air
  • 1/2biji jus lemon
  • 1/4suduteh esen vanila

材料:

  • 3包 BWY挞皮(小)
  • 2块 Cottura 奶油奶酪
  • 300克  乳脂奶油
  • 250克 蓝莓陷
  • 120克 细砂糖
  • 13克 明胶粉
  • 4汤匙 清水
  • 1/2颗 柠檬汁
  • 1/4茶匙 香草精

Method:

  1. Arrange the tart shells on baking tray and bake at 180°C for 10 minutes, set aside to cool down.
  2. Cream sugar and cream cheese until light and smooth.
  3. In a pot, pour in water and gelatin powder, heat up and stir until gelatin powder is dissolved.  Pour the liquid to the cream cheese mixture.
  4. Add in lemon juice and vanilla essence, mix well, and lastly fold in the whipped cream and continue to mix until well combined.
  5. Place ½ tsp blueberry filling into each tart shell, then fill in the cream cheese mixture in it.  Use a toothpick to swirl the filling into a marbling effect.
  6. Keep the blueberry cheese tarts in refrigerator for 2-3 hours before serving.

Cara Membuat:

  1. Aturkan tart shell di dulang pembakar dan bakar pada suhu 180°C  selama 10 minit, ketepikan.
  2. Putar gula dan krim keju hingga berkrim.
  3. Di dalam periuk, masukkan air dan serbuk gelatin, panaskan air dan kacau gelatin sampai gelatin bercair. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam adunan krim keju. Gaul rata.
  4. Tambah jus lemon dan esen vanilla, gaul rata, kemudian masukkan whipped cream ke dalam adunan dan gaul hingga sebati.
  5. Sudukan inti blueberries ke dalam tart shell yang telah dibakar tadi. Kemudian tuang adunan krim keju atas blueberries hingga menutupi bahagian inti dalam tart shell. Buat corak dengan melorek menggunakan pencungkil gigi.
  6. Simpankan tart keju krim ke dalam peti ais selama 2-3 jam sebelum dihidangkan.

做法:

  1. 把挞皮整齐排放再烤盘上以180°C烘烤10分钟,然后放凉。
  2. 将糖和奶油奶酪打发。
  3. 在一个小锅中,加入清水和明胶粉,把水煮烧然后搅拌至明胶粉完全融化。把融化明胶液倒入刚刚打发的奶油奶酪里,搅拌均匀。
  4. .加入柠檬汁和香草精,搅拌均匀,然后把乳脂奶油加入芝士馅里。
  5. 半小匙蓝酶果酱放在塔里,再覆盖上芝士内馅至塔口平满,再放上一点果酱在芝士馅上面,用牙签画出一些纹路。
  6. 然后把芝士挞放入冰箱2-3小时,即可享用