BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Cheese Cake

Ingredients:

  • 2½tsp gelatin powder
  • 100ml water
  • 180gm Gullon Digestive Roll (finely crushed)
  • 100gm Ausicows Unsalted Butter (melted)
  • 200gm Westgold Whipping Cream
  • 200gm Cottura Cream Cheese
  • 100gm icing sugar
  • 2tsp lemon juice
  • 100gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping

Bahan:

  • 2½ sudu kecil serbuk gelatin
  • 100ml air
  • 180gm Biskut Gullon (dihancurkan)
  • 100gm Mentega Ausicows tanpa garam (dicairkan)
  • 200gm Krim Putar Westgold
  • 200gm Keju Krim Cottura
  • 100gm gula aising
  • 2 sudu kecil jus limau
  • 100gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping

材料:

  • 2½茶匙 吉利丁粉
  • 100毫升 清水
  • 180克 Gullon消化饼干(擀碎)
  • 100克 Ausicows 无盐牛油 (融化)
  • 200克 Westgold 鲜奶油
  • 200克 Cottura 奶油奶酪
  • 100克 糖粉
  • 2茶匙 柠檬汁
  • 100克 Fruttose蓝莓陷

Method:

  1. Mix gelatin powder with water and put aside.
  2. Mix together Gullon crumbs and melted butter, transfer it into 6-inch springform baking pan, press the base tightly to form a crust layer, then put into fridge for 30 minutes.
  3. In a mixing bowl, whisk whipping cream using high speed until stiff peak formed.
  4. In another bowl, beat cream cheese until smooth and creamy, add in icing sugar and lemon juice, mix again. Fold in whipping cream and mix well.
  5. Melt gelatin in a microwave, then pour it into cheese mixture by mixing continuously until everything is well combined.
  6. Pour the mixture into the springform pan. Tap the cake pan gently to remove air bubbles.
  7. Randomly put some blueberry filling in cheese cake mixture, use a skewer to make swirls to create pattern for the cake, refrigerate for 4 hours.

Cara Membuat:

  1. Campurkan serbuk gelatin dan air, gaulkan dan ketepikan.
  2. Campurkan biskut Gullon dan mentega, gaul hingga sebati lalu masukkan ke dalam loyang yang bersaiz 6-inci. Menggunakan sudu, tekan dengan lembut sehingga rata dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
  3. Dalam mangkuk besar, pukul krim putar dengan kelajuan tinggi sehingga menghasilkan tekstur “stiff peak”.
  4. Dalam mangkuk lain, menggunakan mixer, pukul sebati keju krim sehingga lembut dan gebu. Kemudian, masukkan gula aising dan jus limau, kacau sebati. Seterusnya, masukkan krim putar tadi dan gaul sehingga sebati.
  5. Cairkan gelatin dengan mengguna microwave, lalu tuangkan ke dalam adunan, gaul sehingga semua bahan campuran sebati dan tidak berketul.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang. Tepuk/hentak kecil adunan, agar udara yang terperangkap di dalamnya dapat keluar.
  7. Secara random, sudukan jem bluberry di atas adunan krim keju, dan buat corak lorek/pusaran menggunakan pencungkil gigi. sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam.

做法:

  1. 把吉利丁粉撒在水里,放置一旁。
  2. 把饼干和牛油搅拌均匀,倒入6寸圆形的烤模,用汤匙按压紧实,然后放入冰箱冷藏30分钟。
  3. 在一个大碗里,用搅拌机以高速把鲜奶油打发。
  4. 在另外一个搅拌盆里,用搅拌器搅拌奶油奶酪直到顺滑,加入糖粉和柠檬汁搅拌均匀。加入打发好的鲜奶油,由下往上翻拌均匀。
  5. 把吉利丁放入微波炉里加热融化,然后倒入芝士糊里快速搅拌至无颗粒。
  6. 将搅拌好的蛋糕糊倒入模具里,轻轻敲打排除空气。
  7. 用汤匙把蓝莓果酱放入芝士糊上,用牙签画出一些纹路,然后放入冰箱冷藏4小时。