BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Biskut Susu Semperit

Ingredients:

  • 250gm Ausicows butter
  • 200gm condensed milk
  • 1tsp vanilla essence
  • 400gm corn flour
  • 3tbsp custard powder
  • 1tbsp rice flour
  • chocolate chips/cherry for decoration
  • food colouring

Bahan:

  • 250gm mentega Ausicows
  • 200gm susu pekat
  • 1sudu kecil esen vanilla
  • 400gm tepung jagung
  • 3sudu besar tepung kastad
  • 1sudu besar tepung beras
  • sedikit coklat chip / ceri untuk hiasan
  • sedikit pewarna pilihan

材料:

  • 250克 Ausicows牛油
  • 200克 炼乳
  • 1茶匙 香草精
  • 400克 玉蜀黍粉
  • 3汤匙 卡士达粉
  • 1汤匙 粘米粉
  • 装饰 – 巧克力粒/车厘子粒
  • 食用颜色素

Method:

  1. Cream butter, condensed milk and vanilla essence until light and fluffy.
  2. Add in your favourite food colouring.
  3. Add in corn flour, rice flour and custard powder, mix until form a soft dough (add in some corn flour if the dough is sticky).
  4. Rest the dough inside the fridge for 15 minutes, then place the dough inside a piping bag with your preferred nozzle.
  5. Pipe the cookies on a baking tray lined with parchment paper. Decorate the cookies with chocolate chips or cherry diced.
  6. In a preheated oven, bake at 160°C for 25 minutes.

Cara Membuat:

  1. Kacau sebati mentega, susu pekat dan esen vanilla dengan menggunakan senduk.
  2. Tambahkan pewarna mengikut kegemaran.
  3. Masukkan tepung jagung, diikuti tepung beras, tepung kastad. Uli perlahan-lahan dengan menggunakan tangan. (Tambahkan tepung jagung jika doh terlalu cair).
  4. Rehatkan doh selama 15 minit di dalam peti sejuk, kemudian masukkan doh ke dalam beg piping dengan acuan terap bunga dahlia.
  5. Tekapkan doh di dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak dengan acuan semperit dan hias bersama coklat chip/ceri.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°c selama 25 minit.

做法:

  1. 把牛油打发,然后加入炼乳和香草精搅拌均匀。
  2. 加入自己喜爱的颜色。
  3. 加入玉蜀黍粉,粘米粉,克卡士达粉,用手慢慢揉成软面团。(如果面团粘手,加入少许玉蜀黍粉)
  4. 把面团放入冰箱约15分钟,然后把面团装入裱花袋里,可选择自己喜欢的裱花嘴。
  5. 在已铺好一层烘焙纸的烤盘上,挤上牛油酥饼,然后在饼干中间放上巧克力粒或车厘子作装饰。
  6. 把饼干放入预热烤箱以160°烘烤25分钟。